Dikiş Teknikleri
4.7 (13)

Dikiş dikmeyi bilmenin birçok durumda adeta hayat kurtardığı bir gerçektir. Bunun yanında farklı dikiş teknikleri ile son derece düzgün ve kullanışlı şekilde kumaşlar birleştirilerek dikim yapılabiliyor. Dikiş dikmek elde ve makinede olmak üzere iki farklı şekilde yapılıyor. Şimdi elde ve makinede uygulanan dikiş teknikleri nelerdir bakalım.

Temel Dikiş Teknikleri

Dikiş dikmek denildiğinde ilk akla makine ile kumaş birleştirme gelse de bunun bir ön hazırlığı olan teyel yanında elde de birçok dikiş tekniği kullanılıyor. Dikiş kursu hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz linki ziyaret edebilirsiniz: https://www.yeniumitmodelistlik.com/bicki-dikis-kursu/

Telefon: 0 212 641 13 13 HEMEN ARA

Teyel Çeşitleri

  • Düz Teyel
  • Bol Teyel
  • İşaret Teyeli
  • Verev Teyeli
  • Z Teyeli
  • Hristo Teyeli
  • Ara Teyeli

Sadece bir teyelin bile ne kadar çok farklı tekniği olduğunu görüyoruz.

Dikiş türleri

Düz Dikiş

Teyele benzeyen bir dikiş tekniğidir. Dikişler küçük ve düzgündür. Hatta dikişler büzülerek büzgülü bir kumaş ta elde edilebilir.

Sürfile

Kumaş kenarlarının tarazlanmasını önlemek amacı ile yapılır. Kumaş türüne göre katlanan kısmın gerisinden ve soldan sağa önce düz sonra çapraz dikiş atılarak yapılır.

Makine İle Dikiş Tekniği

Makine dikiş teknikleri çok daha çeşitli olup dikiş süresi daha kısadır. Makine kullanmayı yeni öğrenen biri ile tecrübeli birinin kumaş birleştirme ustalığının farklı olması gayet doğaldır. El becerisine ve tecrübeye göre değişen ustalıklarla makine ile dikişle çok güzel işler yapılabiliyor. Hatta bir kesim insan için makine ile dikiş dikmek meslek olup geçimini bu yolla sağlayarak para kazanıyor.

Basit Düz Dikiş

İki parçanın birbirine bakacak şekilde üst üste konularak birleştirilmesidir. Dikiş payı isteğe göre 1 santime kadar verilebilir. Dikiş tamamlandığında 1 santimlik birleştirme payı açılır ve ütülenerek düzgün durması sağlanır.

 Çıma Dikişi

İki parça birleştirildikten sonra düz yöne çevrilir ve birleştirme kısmının 1 mm kenarından üst dikiş yapılır. Süs dikişi olarak kullanıldığı gibi astarda da kullanılarak astarın dışa dönmesi engellenmiş olur.

 Kibrit Çıma Dikişi

Birleştirme yerinin 3 mm uzaklığından yapılan dikiş çeşididir. Ek yeri ayrılarak veya bir tarafa yatırılarak yapılabilir. Kibrit çıma yaparken zorlanmamak için önce dikiş yerinin ütülenmesi önerilmektedir.

Gaze Dikişi

Yarım santim genişliğinde bir üst dikiş olup birleştirme payları alttan bir tarafa yatırılarak yapılır. Yatırılan tarafın ön yüzüne yarım santim dikiş atılır.

Fransız Dikiş

Fransız tekniğinde birleştirilecek kumaş parçası yüz yüze değil ters olarak bakar. Yani dikiş kumaşın altında değil kullanılacak ön yüzündedir. Ön yüze basit düz dikiş yapılır. Sonra dikişler ütü ile açılır. Önce kumaşın kullanılacak yüzüne dikiş atılarak iki parça birleştirilmişti. Kumaş çevrilir ve dikişlerden ikiye katlanarak kumaşın iç yüzüne de 2 mm geriden dikiş atılır. Böylece ilk atılan dikiş iki kumaş parçası arasında kaldığından görünmez.

Jean Dikiş

Kot kumaş parçaları Fransız dikiş tekniğinde olduğu gibi yüz yüze değil ters bakacak şekilde birleştirilerek dikilir. 1.5 santim genişliğinde bir dikişle iki parça birleştirilir. Kumaş çevrilir ve 1.5 santimlik dikiş payının biri yarım santim kalacak şekilde kesilir. Uzun olan parça kesilen parçanın üzerine katlanır ve kenarlar tamamen içte kalacak şekilde dikiş atılır. Jean dikişini daha rahat ve düzgün yapmak için ilk dikişten sonra ütü yapılması tavsiye edilir.

Büzgü Dikişi

Süs dikişi olarak ta kullanılan büzgü dikişi, birçok yerde kullanılıyor. Kolun omuz kısmında büzgü isteyen bir kıyafette, eteklerde ya da kolun manşet kısmında büzgü dikiş kullanılır. Makinenin tansiyon ayarı sıfıra getirilir ve kumaşın tek katına dikiş atılır. Daha sonra bu ipler çekilerek kumaş istenildiği kadar büzülür. Dikiş teknikleri ile ilgili youtube videolarımız çok yakında yüklenmeye başlayacaktır.

Tıkla puan ver
[Total: 13 Average: 4.7]