Fermuar Çeşitleri ve Teknik Çizimleri
3.6 (7)

Fermuar Nedir ve Fermuar Çeşitleri; açılıp kapanması gereken iki parçaya dikilerek yerleştirilen, üzerinde yürüyen sürgü çekildiğinde dişlerin birbirine geçerek kenetlenmesini ve iki parçanın kapanmasını sağlayan düzenektir. Açma kapama fonksiyonu dışında spor ve dış giyimin vazgeçilmez aksesuarı olarak dikkat çekmektedir.

Metal dişli, kemik dişli, naylon dişli ve özel fermuar çeşitleri ile kot, dış giyim, kadın ve çocuk giyim, ayakkabı, mefruşat ve ev tekstili gibi birçok alanda kullanılır. Fermuar teknik çizimleri kumaş cinsi ve modeli baz alınarak yapılmaktadır.

DİŞLİ FERMUARLARDA DİKİM TEKNİĞİ

Fermuar Çeşitleri

Fermuar çeşitleri olarak karşımıza dört farklı tür çıkıyor. Bunlar sırasıyla aşağıda listelenmiştir.

Modelistlik eğitimleri için
  • Metal Dişli Fermuarlar
  • Kemik Dişli Fermuarlar
  • Naylon dişli fermuarlar
  • Özel Fermuarlar

Tek Taraflı Fermuar Çalışması

Elle tutturma ve makinede tutturma yöntemi ile tek taraflı fermuar çalışması yapılmaktadır.

Elle tutturmada fermuar boyutuna göre dikiş payı belirlenir. Fermuar görünmeyecek şekilde kumaş altına yerleştirilir ve teyellenir. Elde makine dikişi yapılarak fermuar kumaşa sabitlenir.

Makine ile fermuar tutturmada yine fermuar boyutuna göre dikiş payı belirlenir. Makineye fermuar ayarı takılır. Temiz ve düzgün bir dikiş için önceden teyelleme yapılabilir. İplikler temizlenir ve ütülenir. Fermuar teknik çiziminde görüntü tek taraflı fermuar görüntüsüdür.

Modelistlik eğitimleri için

Çift Taraflı Fermuar Çalışması

Fermuar boyutu saptanır. Fermuar her iki kumaşın altına yerleştirilir. Her iki taraftaki dikiş kesintisiz olarak fermuar bitimine kadar devam eder. Fermuar teknik çiziminde görüntü çift taraflı fermuar görüntüsüdür.

Gizli Fermuar Çalışması

Gizli fermuar çalışmasında fermuarın bulunduğu her iki parçada dikişler gözükmez. Dişli kısmının kumaş altında kaldığı ve görünmediği fermuar çalışmasıdır. Fermuar yeri belirlenir ve pekiştirilir. Gizli fermuar ayağı takılarak fermuar kumaşa sabitlenir. İpleri temizlenir ve ütülenir. Fermuar teknik çiziminde görüntü sadece bir çizgiden ibarettir.

Patletli Fermuar

Pantolonda kullanılan patletli fermuar, kapanma yanında süslemeyi de sağlamak için kullanılır. İç giyim ve astarlarda kullanılan patletli fermuar ise sıkışmayı önleyerek giysinin hasara uğramasını engeller. Kadın veya erkek giyime göre sağ veya sol tarafa patlet payı verilir. Ağ dikişi fermuar açıklığında pekiştirilir. Patlet parçasına makine çekilir ve çevrilip ütülenir. Patlet sağ veya sol tarafa yerleştirilir ve fermuar ayağı takılarak çıması çekilir. Fermuar teknik çizimleri için patlet şablonu kullanılır. Son aşamada dikiş düzgünlüğü ve ütü kalitesi kontrol edilerek patletli fermuar çalışması bitirilir.

Fermuar Çeşitleri Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

Tıkla puan ver
[Total: 7 Average: 3.6]