Dayanıklı yapısı ve geç kirlenme özelliğiyle bir zamanların en çok tercih edilen kumaşlarından biri olan denim kumaş, mavi kot kullanımıyla da dünya çapında eski zamanlardan beri varlığını sürdürmeye devam etmiştir. Bir çeşit tekstil ürünü olan denim, gevşek ve geniş yapısı nedeniyle kullanıcının rahat etmesini sağladığı gibi dayanıklılığıyla da uzun zaman kullanım imkanı sunmuştur.
Denim Kumaş Nedir?
Kot üretiminde kullanılan denim kumaş, gevşek ve bol yapısıyla giyim sektöründe devrime neden olmuş malzemelerden biridir. Pamuk ve bitki liflerinden elde edilerek üretilmekte olan denim, iplerin bükülmesi ve birbirine ring iplik makinesiyle geçirilmesi sonucunda elde edilir. Hem liflerin hem de pamuğun bir araya gelerek oluşturduğu biçim ucuz üretim yollarından biri olmuş ve yumuşak yapısı sayesinde işçilerin tercih ettiği giyimler arasında yer almıştır.
Kot tipleri dışında diğer alanlarda kullanılması pe tercih edilmeyen denim, tasarım modellerine uyum sağlayan yapısı, boyanma kolaylığı ve dayanıklılığıyla uzun yıllar bizimle olmaya devam edecek kumaşlardan biridir.
Denim Kumaş Özellikleri
1960 yılında kotun icadıyla bu kumaşlar, günümüzde de tercih edilen kumaş çeşitlerinden biri olmaya devam etmiştir. Ünlü kot markalarının kullandığı bu kumaş malzemesinin en bilinen özelliklerinden biri de geç kirlenmesi ve kiri fazla göstermemesidir.
Denim kumaş özellikleri arasında yer alan diğer avantajlardan biri, pamuktan ve doğal liflerden elde edilmiş olmasıdır. Kabarık liflerden elde edilen denim, ucuz bir üretim yöntemine sahiptir. Özel boyama ile renklendirilebilen kumaş, ekonomik bir üretime sahip olduğu gibi örülme yöntemiyle de dayanıklılık ve likra özelliklerine de sahip olmuştur. Mavi ve siyah kot üretiminde kullanılan kumaş, uzun yıllardır çiftçilerin ve hippilerin rahatlığı için vazgeçemediği kumaşlardan biridir.
- Nem emici özelliğe sahiptir.
- Nefes alabilir ve sıcak tutabilir
- Rahatlık ve hareket kolaylığı sağlamaktadır.
- Dayanıklı, çok yönlü ve renkli bir kumaş çeşididir.
Denim Kumaş Esnek Midir?
Denim kumaş esnek midir; genellikle rahatlığıyla ve az kirlenmesiyle bilinen bu kumaş, esneklik konusunda ribana kumaş kadar yüksek bir elastikliğe sahip değildir. Bol ve gevşek hatları nedeniyle esneklik sağlayan kumaş, aslında sıkı ve yıpranması epeyi zor ürünler arasında yer alır. Ancak kumaşın esnek olmaması demek, içinde rahat hareket edilemez anlamına gelmemektedir. Yapısı nedeniyle esnemese de gevşek ve yumuşak bir dokuya sahiptir
Bazı modellerinin içinde bulunan likra eklentisiyle esneklikte kazanabilen bu kumaş türü, sentetik ilavesi de yapılarak parlak ve esnek bir doku haline getirilebilmektedir. Kumaşın işlenmesi ve başka malzemelerle karıştırılarak yeni modellerin elde edilmesiyle, çok kullanışlı ve ekonomik ürünler arasında yer alabilmektedir.
Denim Kumaş Çeşitleri
- Yüzyılın başlarında ortaya çıkmış olan denim kumaş, blue jean ve bluiccin çeşitlerine sahiptir. Genellikle kot üretiminde kullanılmakta olan kumaş, günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle spor giyim alanında da esneklik kazandırılarak tercih edilen malzemelerden biri olmuştur.
Mavi pamuklu kaba kumaş olarak da geçmekte olan kumaşın, blucin kullanımıyla daha da çeşitlendirilmesi sağlanmış spor malzemeleri ve kışlık giyecek alanlarında da kullanımı gerçekleşmiştir. Giyim alanında aslında çok yeni olan kumaş çeşitlerinden biri olan denim, birçok yöntemle yeni giyim tekstil alanlarına da kazandırılmıştır.
Chanbray, kırık dimi ve gin gibi çeşitleri bulunan denim modelleri aynı zamanda streç ile likra eklenerek yeni modellere de kavuşturulmuştur. Boyanması ve işlenmesi kolay olan bu kumaşın, diğer kumaş çeşitlerinden ayırt edilebilen özelliklerinden biri de boyama şeklidir. Kalitesi pamuğun ya da liflerin kalitesine bağlı olan kumaş giderek yeni çeşitlerle karşımıza çıkabilmektedir.
Denim Kumaş Sağlığa Zararlı Mıdır?
Kumaşın yapısı ve içeriği nedeniyle sağlıkta zarar verebilecek bir durumuna rastlanmamıştır. Özellikle pamuk ve liflerden elde edilen bu kumaş şeklinin, içerisine ekstra olarak kimyasal ya da diğer zararlı maddeler eklenmedikçe, saf haliyle cilde faydalı bile olabilir. Cildin hava almasını sağlayan ve gevşek yapısıyla hareket kolaylığı sağlayan denim, uzun yıllardır kullanılan ve zararlı bir yanına rastlanmayan kumaşlar arasında yer almıştır.
Yıkanması, bakımı ve kullanımı kolay olan bu kumaş, makinede yıkandığında ya da elde yıkandığında da boya vermeme özelliğine sahiptir. Kaliteli bir kumaş ve kaliteli bir boya birbirine uyumludur. Onun dışında içinde pamuk ve lif oranı düşük olan kotlar genellikle çabuk yıpranır, zarar görür ve boya vererek sağlığa da zarar verici bir noktaya gelebilir.
İntagram Adresimiz; https://www.instagram.com/dikis.teknikleri/
Denim Kumaş Kullanım Alanları
- Dünya savaşından sonra kullanımı daha da artışa geçen denim, dayanıklı ve dirençli yapısıyla askeri alanda da kullanılması uygun görülmüş kumaş çeşitleri arasında yer almaktadır. Bakımı kolay, yıpranma olasılığı düşük olan kumaş, üzerinde bulunan kiri göstermemesiyle de tanınmaktadır. 1960 yıllarına dayanan hikayesi sayesinde bütün dünyada yerini almış denim, Amerika Japonya ve daha sonra Türkiye olmak üzere tekstil ürünleri arasında yerini almıştır.
Uzun süre yıkanmasa dahi kir göstermeyen kumaş, eski zamanlarda çiftçiler tarafından tercih edilirken, sanayi alanında da rahatlık ve konfor açısından ilk sıralarda yerini almıştır. Fakat artık kot pantolon olarak tasarım giyimler arasında olan denim kumaş, dünyada en çok tercih edilen kumaş çeşitlerinden biri halini almıştır. Özellikle genç kuşağın sevdiği giyimlerden biri olan kot pantolon, kot ceket ve kot çanta çeşitleriyle de piyasada çok fazla modeline rastlanmaya başlanmıştır.