Tela Nedir?
5 (1)

Tela, giysiden beklenen etkiyi ve görünümü elde edebilmek için farklı yöntemlerle kumaşa tutturulan yardımcı bir dikiş malzemesidir. Giysi için kullanılan kumaşa gerekli hacmi ve direnci kazandırmaya yarayan tela kumaş açısından dikim, yıkama ve ütüleme gibi işlemlerinde destek vermek için kullanılmaktadır. Tela kullanılan kumaşta belli bir sertlik oluşur ve kumaş bu sertlikle beraber bir form kazanarak kullanım esnasında daha az buruşur ve istenilen formda kalır. Aşağıda tela nedir sorusuna yanıt vereceğiz.

Tekstilde tela nedir?

sorusuna cevap vermek için öncelikle telanın ne zamanda beri kullanıldığına ve telanın kumaş açısından önemine değinmek gerekmektedir. 1950’lerden bu yana kullanılmaya başlanılan tela tekstil sektöründe giysilerin ayrılmaz birer parçası haline dönüştü. Doğal liflerden ya da yapay liflerden elde edilerek kullanılan telalar son dönemde ise “nonwoven” tekniği ile üretilmektedir.

Tela Kullanım Alanları

Tekstil sektöründe telanın kullanım alanı oldukça yaygındır. Bu alanlardan bazıları;

  • Kumaşın uygulandığı bölümünde esnemeyi ve kırışmayı önlemek için kullanılır
  • Kumaşın istenilen şeklini koruması için kullanılır
  • Yaka, manşet, cep ve cep kapaklarında destek unsuru olarak kullanılır
  • Kumaşa tokluk kazandırmak için kullanılır
  • Takım elbise ve paltolarda belirli alanların desteklenmesi ve belirli bir şekil verilmesi için kullanılır
  • Düğme ve ilik alanlarında takviye amacıyla kullanılır
  • Kemer ve bel şeritlerindeki alanlarda sertlik vermek içi kullanılır.

Tela Çeşitleri

Tela Çeşitleri

Tekstil sektöründe kullanılan tela çeşitleri genel olarak dört kategoride incelenebilmektedir. Bunlar;

  • Dokusuz yüzey telalar,
  • Yapışkanlı telalar,
  • Dokuma telalar,
  • Örgü telalardır.

Tela çeşitlerinin hangi alanlarda kullanılacağı telaların özellikleri ile değerlendirilmelidir. Örneğin daha esnek olan örgü telalar daha esnek kumaşlarda kullanılırken daha sert duruş sağlayan dokulu telalar da ceket gibi ürünlerin yapımında daha çok tercih edilmektedir.

1- Dokusuz Yüzey (Nonwoven) Telalar

Dokusuz yüzey (Nonwoven) telalar, ipliğe dönüştürülmemiş, özel bazı yöntemler ile birbirine bağlanmak suretiyle oluşturulan tekstil yüzeylerinin, çeşitli yöntemlerle kaplanması ile elde edilmektedir. Dokunmamış telalar diğer telalara göre daha ucuz olması ve çok sayıda çeşidinin bulunması nedeniyle daha çok tercih edilmektedir. Ayrıca dokusuz yüzey telalarda işlem daha kolay yapılabilmektedir. Bu telalar doğal, sentetik ya da karışım şeklinde olabilmektedir.

2- Yapışkanlı Tela

Yapışkanlı tela, bir yüzeyi yapışkan bir madde ile kaplanan tela türüdür. Kumaş yüzey ile reçineden oluşan bir malzemedir. Tekstil sektörü içerisinde en çok tercih edilen telalar pratik kullanımları nedeniyle yapışkan telalardır.

3- Dokuma Telalar

Dokuma telalar ise dokuma yüzeylere birtakım yöntemlerle bir kaplamanın yapılması sayesinde elde edilen telalardır. Tekstil sektöründe dokuma telalar daha çok dış giyim için kullanılmaktadır. Dış giyimde en ve boy yönünde kullanılan dokuma telalar giysilerde düzgün bir duruş ve sağlamlık oluşturarak giysiden beklenen etkiyi oluştururlar. Bu telalar hammaddeleri, dokuma sıklıkları, dokuma yapıları ve kumaş ağırlığı bakımından farklılık göstermektedirler. Yapıları nedeniyle daha dayanıklıdırlar. Kullanımları ya da temizlenmeleri esnasında zarar görmezler. Ancak hangi amaç için kullanılacaksa ona uygun olarak seçilmeleri gerekmektedir.

4- Örgü Telalar

Örgü telalar, örme yüzeylerde yapılan kaplamalarda elde edilir. Bu telaların en büyük avantajı oldukça yüksek bir esneme kabiliyetinin olmasıdır. Dış giyimde ya da esneme özelliği çok fazla olan kumaşlarda bu tela çeşidi tercih edilir.

Görüldüğü gibi her tela türü farklı özelliklere sahip olup ona göre de kullanım alanları oluşmaktadır. Tekstil için vazgeçilmez yardımcı maddelerden birisi olan telalar türlerine, özelliklerine, işlevlerine ve ürüne sağladıkları desteğe göre birçok farklı alanda tercih edilmektedir.

Bizi İnstagram da takip edebilirsiniz.

Tıkla puan ver
[Total: 1 Average: 5]